پیچ جوشی چیست و در صنایع چه کاربردی دارد؟

بسیاری از ابزارها در دنیای قطعات به گونه ای تشکیل شده اند تا کاربرد های متنوعی را رقم بزنند، یکی از ابزارهایی که در مورد آن بحث خواهیم کرد پیچ جوشی است که در زمینه های پر تقاضایی همچون، ساختمانی، صنعتی و حتی صنایع مختلفی مانند جوشکاری و برقکاری نیز بکارگیری از آن بسیار رایج است. با توجه به اهمیت پیچ جوشی در صنعت ها و جهت آشنایی شما با این دسته ابزار، مقاله ای در سایت تکنو پیچ نوین آماده گردیده تا درک بهتری از اشکال ظاهری و انواع سایز بندی این پیچ، و حتی کاربرد آن در صنایع مختلف داشته باشید.

پیچ جوشی چیست؟

پیچ جوشی یا استاد ولد (STUD WELD) برعکس پیچ های دیگر که دو سر رزوه شدن دارند و مهار آن ها نیاز به واشر یا مهره دارد، تنها از طریق جوشکاری به صورت مستقیم روی قطعه یا ابزار نصب می شوند و از طرف دیگر آن به صورت آزاد برای نگهداری از سایر وسایل و ابزارآلات بکار میگیرند. این نکته مزیتی محسوب میشود تا میل افراد به علت عدم بکار بردن مهره یا واشر برای این پیچ ها بیشتر شود.

شاید در اطراف و حتی محیط خانه خود چنین پیچ هایی را مشاهده کرده اید، اما بی اهمیت در مورد آن چیزی ندانسته اید، بدین علت چنین مثالی را زدیم چونکه استفاده از پیچ جوشی بسیار رایج است و حتی در مصارف خانگی امکان یافتن چنین پیچ هایی وجود دارد.

معرفی پیچ جوشی

تفاوت پیچ جوشی با پیچ های معمولی

همانگونه که ذکر شد، تفاوتی که پیچ جوشی با سایر پیچ ها دارد نحوه نصب و تثبیت آن در قطعات و نحوه قرارگیری است، به صورتی که در سایر پیچ ها مانند پیچ های شش گوش، شیروانی، آلن و… جهت نصب، از روش مرسوم مهره یا واشر استفاده می شود، در صورتی که پیچ جوشی تنها از طریق جوشکاری انتهای آن به قطعه، نصب آن به راحتی انجام می شود.

مورد دیگری را که به عنوان تفاوت میان پیچ جوشی با پیچ های معمولی میتوان درنظر گرفت، قدرت تثبیت و تعادل آن در ابزارآلات است. به علت استفاده از تکنیک جوشکاری برای نصب آن می توان اطمینان خاطر بیشتری از تثبیت و پایداری بلندمدت پیدا کرد.

بسیاری از لیست انواع پیچ جوشی موجود در بازار، دارای شکل، جنس، سایز و قطر های متفاوت هستند. پیچ های جوشی تنها در یک شکل قابل مشاهده می باشند اما سایز های این دسته از پیچ ها متفاوت است. به صورتی که هنگام خرید پیچ جوشی می توانید در فروشگاه سایز های مختلفی از طول 10 تا 50 میلی متر مشاهده کنید.

جنس و متریال پیچ جوشی

پیچ های جوشی در ایران معمولا از آهن معمولی یا فولاد ساده تولید می شوند و برخلاف مدل های صنعتی دیگه ای که از آلیاژ های خاص و ضد زنگ استفاده می کنند، پیچ جوشی به دلیل ماهیت استفاده آن در اتصالات دائم و جوشکاری شده از جنس آهن تشکیل می شود.

آهنی بودن جنس این پیچ علاوه بر صرفه اقتصادی در فرایند جوشکاری، بسیار قوی تر با سطح کار ترکیب خواهد شد.

بسیاری از مهندسین صنایع، به علت مقرون و به صرفه بودن برای پروژه های خود از استاد ولد استفاده می کنند، معیار انتخاب آن ها برای چنین پیچ هایی، نصب راحت و قابلیت بکارگیری در نقاط سخت به علت حذف مهره و واشر است. همچنین پایداری و استحکام جوشکاری که برای نصب این پیچ ها استفاده می شود تفاوت چشمگیری با سایر مدل ها مانند پیچ کرپی برای مهار قطعات در بلندمدت دارد.

شکل ظاهری پیچ جوشی

مقاومت پیچ جوشی دربرابر زنگ زدگی و فشار

یکی از پراهمیت ترین مواردی که هنگام بکارگیری پیچ ها به آن توجه می شود، میزان مقاومت دربرابر فشار و دوام در برابر رطوبت ها جهت جلوگیری از زنگ زدگی میباشد. عواملی که درنهایت باعث فرسایش و از بین رفتن توان قدرتی پیچ می شود، میزان فشار ناتراز و زنگ زدگی آن در قطعه است.

پیچ جوشی به علت استفاده از متریال آهنی نسبت به سایر مدل پیچ ها، در برابر زنگ زدگی مقاومت کمتری دارد چون برخلاف جنس هایی مانند مسی، برنجی و برنزه در صورت ترکیب با اکسیژن متاسفانه دچار زنگ زدگی خواهد شد.

مزایا و معایب استفاده از پیچ جوشی

بکارگیری پیچ جوشی در صنایع مختلف به ویژه ساختمانی، به عنوان یک روش اتصال پایدار و امن رایج است. این پیچ که با عملیات جوشکاری روی سازه نصب و نگهداری میشود مزایا و محدودیت هایی به همراه دارد که در ادامه نکات قوت و ضعف آن را بررسی می کنیم.

مزایا

  • مستحکم و پایداری بالا : به علت اتصال دائمی میان پیچ و سازه، طی مدت طولانی پیچ پایداری بالایی از خود نشان خواهد داد و دربرابر واکنش و لرزش های محیطی مقاوم می باشد.
  • عدم بازشدن پیچ : عملیات جوشکاری هنگام نصب در اینگونه پیچ ها باعث می شود برخلاف سایر مدل ها که در معرض بازشدگی و شل شدن مهره نگهدارنده می باشند، این پیچ بلندمدت در برابر واکنش ها کیفیت خود را حفظ کند.
  • کاهش استفاده از جانبی : به علت آسان بودن و عدم نیاز به مهره یا واشر برای نصب و تنها با استفاده از جوشکاری، استفاده از جانبی ها کاهش پیدا می کند.
  • مناسب برای نقاط سخت : عدم وابستگی به جانبی ها باعث می شود روش نصب بسیار آسان و حتی در نقاط کور یا محدود برای دسترسی اینگونه پیچ ها به آسانی بکارگیری شود.

معایب

  • عدم بازشدن و تعویض : پیچ جوشی یک اتصال دائمی و همیشگی است، به همین علت درصورتی که اشتباه نصب شود و یا قطعه نیاز به تعمیر و تعویض داشته باشد، استفاده از اینگونه پیچ ها پیشنهاد نمی شود.
  • نیازمند نیروی متخصص و تجهیزات نصب : به دلیل جوشکاری حین نصب، نیازمند نیروی متخصص ماهر و دستگاه های جوش هستید که نیاز به دقت بالایی هنگام اتصال دارد.
  • سخت در شرایط جوی : از آنجایی که عملیات جوش و پیوند ابزار نیازمند شرایط جوی مساعد است، درصورتی که شرایط نامساعد باشد ممکن است عملیات نصب با اختلال مواجه شود.

بدین شکل از مزایا و معایبی که پیچ جوشی هنگام نصب برای شما به همراه دارد، می توانید نسبت به شرایط پروژه یا محل کار خود انتخاب چنین پیچی را انتخاب کنید.

استاندارد رایج پیچ جوشی

موردی که ابزار هارا از یک دیگر تفکیک می کند، استاندارد هایی می باشد که میان فروشندگان و خریداران بسیار رایج است. استاندارد DIN یکی از همین مواردی است که تمامی واردکنندگان پیچ و عمده مشتریان از آن آگاه هستند. DIN 34817 مختص به پیچ جوشی در بازار می باشد که هر زمان قصد یافتن چنین ابزاری با مزایا و متریالی که در این مقاله به آن اشاره شد را داشتید کافی است DIN مربوطه را به فروشنده ارائه دهید.

یکی دیگر از استاندارد های موردتوجه هنگام تهیه پیچ جوشی ISO می باشد که در صنایع دقیق تری مانند پل سازی و صنعت استفاده می شود تا ریزجزئیات بیشتری درمورد جنس موردنیاز کسب شود. ISO 13918 مربوط به این دسته از پیچ ها است که اگر قصد تهیه دارید علاوه بر DIN میتوانید به این استاندارد نیز توجه داشته باشید.

نکته پایانی

به انتهای مطلب رسیدیم و متوجه اهمیت پیچ جوشی در صنایع مختلفی مانند ساختمان سازی و صنایع مختلف شدید که به دلیل شرایط جوشکاری و جنس پیچ نقش مهمی در کار ایفا می کنند. کسب اطلاع درباره استاندارد، نوع جوش و جنس پیچ باعث می شود تا مهندسین انتخاب دقیق تری هنگام تهیه این دسته از پیچ ها داشته باشند.

4 دیدگاه

  • یه سوال داشتم، آیا پیچ‌های جوشی فقط مخصوص سازه‌های سنگین هستن یا تو پروژه‌های کوچکتر هم استفاده میشن؟

    • پیچ جوشی فقط برای پروژه های سنگین نیست، توی پروژه های فلزی و سبک مثل دکوراتیو هم بسته به پروژه استفاده میشن.

  • اگر ممکنه استاندارد DIN مربوط به پیچ جوشی رو هم داخل مقاله اضافه کنید. خیلی مفیده مخصوصا برای مهندس‌ها.

    • حتما دوست عزیز، توی آپدیت بعدی مقاله این مورد رو ذکر میکنیم.
      ممنون از توجه شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *